Turneringar i Sverige

Allt eftersom e-sport blir mer vanligt förekommer det också idag fler tävlingar och turneringar inom det. De här tävlingarna kan ske på lite olika platser i världen och brukar vara väldigt roliga och spänningsfyllda. VM i e-sport sker i år i Jakarta, Indonesien, i oktober. Då kommer bland annat det svenska landslaget att vara där och delta. Sverige har väldigt ljusa chanser till VM-medalj spås det. 2001 tog de svenska spelarna bland annat en silvermedalj i Quake i datorspels-VM.

Sveriges första BarCraft

E-sporten i Sverige har verkligen fått sig ett uppsving och är idag väldigt populärt och ses ha lika stort värde som en fysisk sportgren. Allt fler människor väljer att delta i e-sportvärlden istället för den fysiska sportvärlden. 2011 grundade man BarCraft STHLM i Sverige som kom att bli vårt första Barcraft, det vill säga sportbar för e-sport. Från den här sportbaren sänder man från flera större tävlingar runt om i världen, bland annat visades här finalmatcherna i både Starcraft 2 samt Dota 2 från Dreamhack-turneringen.

Vad krävs för att få genomföra en turnering i Sverige?

För att kunna genomföra en turnering måste man ha en turneringslicens. För att erhålla denna licens måste man uppfylla två villkor. Först och främst måste turneringen godta Svenska E-sportföreningens standardregler för turneringar. Det andra villkoret innebär att de domare som blivit utvalda att döma i turneringen behöver vara licenserade av den Svenska E-sportföreningen. Det finns ett flertal licenserade turneringar i Sverige som går tillbaka några år, ända till 2011. De flesta turneringar som äger rum utförs i form av LAN där man abonnerar en lokal för ett par dygn och sedan ställer upp hundratals sittplatser med bord där man får ställa sin egen dator. Det här är något som var populärt under 2011 – 2013, men det finns fortfarande ett stort intresse för LAN idag.

Några licenserade turneringar som ägde rum i Sverige under 2016 var Spektrum #8 där man spelade Counter Strike;GO i Lund, Spektrum #8, även det i Lund, där man spelade DOTA 2: GO samt Spektrum #8 där man spelade League of Legends, även det i Lund. 2015 skedde det ett par turneringar på andra platser i Sverige, bland annat skol-SM i E-fotboll i FIFA 15 i Eskilstuna, LAN i Counter Strike:GO i Uppsala, samt Närcon Sommar där man spelade League of Legends i Linköping. Det finns alltså varje år ett antal turneringar och tävlingar inom e-sport dit flera enskilda spelare, men även flera e-sportlag, ställer upp och tävlar i turneringarna.