Lite info om Counter Strike

Counter Strike brukar förkortas CS och är ett dataspel som ursprungligen utvecklades som en uppgradering till ett datorspel kallat Half-Life. Spelet gjordes senare om till ett oberoende dataspel skapat av Valve Corporation. Counter Strike är en så kallad ”förstapersonsskjutare” och spelas över olika nätverk med olika fysiska motståndare, även kallat multiplayer. CS släpptes år 1999 och har sedan dess varit ett väldigt populärt spel. 2010 hade spelet sålt i fler än nio miljoner utgåvor. Counter Strike är dessutom ett av de allra största spelen inom e-sport och man spelade på en professionell nivå ända fram till 2013.

Counter Strikes spelupplägg

Att CS är en förstapersonskjutare betyder att spelarens datorskärm motsvarar själva spelkaraktärens blickfält i en värld som är tredimensionell. Spelaren skjuter dessutom huvudsakligen för att utklassa motståndarna. Spelet har inte någon konkret handling utan utspelas i realtid. Spelet bygger på två lag som slåss mot varandra i en så kallad fejkning av ett terroristattacker. Spelet kan max låta 32 människor delta samtidigt. Spelarna kan sedan göra ett val mellan två lag, antingen terroristerna eller insatsstyrkan. Utöver det kan man även välja att endast vara åskådare vilket innebär att man inte deltar aktivt i spelet, utan endast följer de övriga spelarna. Spelet delas in i olika omgångar eller rundor och en spelrunda avslutas när ena laget vinner. För att uppnå vinst av rundan krävs det att man klarat sitt uppdrag.

Counter Strikes statistik

Counter Strike har en inbyggd statistik som visas som en tabell där spelarna exempelvis kan se antal poäng varje enskild spelare har. Man ser dessutom vilka spelare som är terrorister och vilka som spelar som insatsstyrkor, antal poäng samtliga spelare har, antal gånger samtliga spelare blivit dödad samt spelare som utgörs av åskådare, bland annat. För att man ska erhålla poäng i CS måste spelaren döda en motståndare eller utföra ett av uppdragen. Råkar man döda sin egen spelfigur eller en medspelare ges man istället minuspoäng.

Då Counter Strike är ett spel där man tävlar i lag krävs det att spelarna kommunicerar med varandra. Det finns därmed flera sätt för kommunikation i spelet. Ett av dessa sätt är genom att skriva på servern, antingen till samtliga spelare eller enbart till de egna lagmedlemmarna. Förutom att skriva har spelet även en radiofunktion som är inbyggd och är det vanligaste sättet för spelarna att kommunicera i Counter Strike. Denna radiofunktion har 21 stycken fraser som är förinspelade för att spelarna ska kunna kommunicera så smidigt och snabbt som möjligt.