Betting på e-sport

E-sport är en förkortning och betyder elektronisk sport och handlar helt enkelt om organiserade matcher, samt turneringar där det finns prispengar. De här matcherna sker då inom ett antal olika spelgenrer. Att betta på e-sport är inget nytt, utan har funnits med sedan 1970-talet. Det var på 2000-talet som betting på e-sport fick större fotfäste bland allmänheten. När man då ska betta på e-sport måste man först och främst välja ett spel. Detta gör man när man navigerar sig till lobbyn för e-sports på det spelbolag som man vill spela via. Efter det är det bara att välja och vraka mellan de olika spelalternativen. Antal spelalternativ som man som spelare kan välja mellan när man önskar betta på e-sport avgörs främst av tre saker:

  • spelbolagets fokus på e-sport allmänt
  • storleken på dignitet som turneringen och evenemanget har
  • vilket spel som det handlar om.

Man kan dock alltid spela på alternativet Win/ Draw/ Win eller 1 x 2 oavsett ovan. Andra alternativ som också är relativt vanliga är dubbelchans (1x, 12, x2), korrekt slutresultat, handikapp, antal vunna kartor samt att ett lag måste vinna minst en karta. Det finns alltid flera olika sätt hur betting på e-sport går till. Däremot finns inte livebetting på e-sport för tillfället, men det är bara en tidsfråga innan det också blir möjligt. Man ser en kraftig ökning av e-sport och då framförallt för betting på e-sport, vilket såklart är en rolig utveckling. Men det ställer också krav på att bettingen ska bli så smidig och tillgänglig som möjligt för spelarna.

Hur fungerar betting på Starcraft 2?

Starcraft 2 släpptes sommaren 2010 och är idag ett väldigt populärt spel inom e-sporten. Spelet lanserades av Blizzard Entertainment och har sedan sin lansering erhållit två expansionspaket. När det gäller betting på Starcraft 2 är det främst fem evenemang som står i fokus. Dessa är StarCraft 2 StarLeague, MSI Masters Gaming Arena 2015, Global Starcraft League, SK Telecom Proleague samt WCS Premier League. Betting på e-sport kan därmed utföras på lite olika sätt, beroende på vilket spel och vilket spelbolag det handlar om.